Veiligheid

De gemeente Dinkelland, waar Denekamp onderdeel van uitmaakt, is een van de veiligste gemeenten van Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat er op gebied van veiligheid niets meer hoeft te gebeuren.

Voorkom woninginbraak

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen? Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde methoden om in te breken:

 1. Deur of raam intrappen. Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen. Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen kunt u uw deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, of een stevigere deur plaatsen. Als u waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn uw woning uit te kiezen.
 2. Cilinder afbreken. Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Deze manier van inbreken wordt de ‘Bulgaarse methode’ genoemd. Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken.
 3. Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus. Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken. Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over uw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.
 4. Gaatje boren om raam of deur te openen. Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen. Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen op slot heeft gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.
 5. Babbeltruc. Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur! Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kunt u een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. U kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.
 6. Insluipen. Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was. Tip: Om dit bij uw woning te voorkomen, kunt u het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als u maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als u ramen open wilt laten staan.
 7. Flipperen om deur te openen. Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de
  deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Deze manier
  van inbreken wordt flipperen genoemd. Tip: Om dit bij uw woning te
  voorkomen kunt u het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit
  halen. Ook kunt u een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

Overige tips:

 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 • Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
 • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
 • Op uw mobiele apparaten kunt u track&trace software installeren zodat u op afstand uw apparaten kunt lokaliseren.
 • Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. Op http://www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen.
 • Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
 • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
 • Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een lichtschakelaar het licht aan laten gaan).

Waarom is het belangrijk om 1-1-2 te bellen bij (inbraak)verdachte situaties? Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert, bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 1-1-2 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 1-1-2 is dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook voor verdachte situaties waarbij we een misdrijf kunnen voorkómen.

Er is bij mij ingebroken, wat nu? Bel 0900-8844 of 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen. Kijk hier voor tips en telefoonnummers: http://www.slachtofferhulp.nl/Delicten/Woninginbraak/

Waarom is aangifte doen van inbraak belangrijk? De politie kan pas tot opsporing overgaan als uw aangifte binnen is en uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden.

Wat doet de politie na uw melding? De politie neemt uw aangifte op en komt bij u thuis onderzoek doen en probeert sporen veilig te stellen. Vervolgens voert de politie een buurtonderzoek uit. Als er sporen en aanwijzigen zijn, worden deze onderzocht. Misschien is er een serie-inbreker aan het werk in uw buurt of leiden de sporen naar een bekende van de politie.

Wat heb ik aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen? Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak! Een PKVW-erkend bedrijf kan u helpen uw woning veiliger te maken. Zoals met goed hang- en sluitwerk, verlichting en een rookmelder of goede verlichting in de buurt. Kijk voor meer informatie op de site van politiekeurmerk. http://www.politiekeurmerk.nl/

Tips om woninginbraak te voorkomen:

 1. Ramen en deuren afsluiten; op slot draaien
 2. Lampen laten branden (enkele tijdschakelaars)
 3. Auto parkeren op oprit i.p.v. parkeerplaats
 4. Plaatsen buitenverlichting (op bewegingsmelder)
 5. Haal sleutel uit het slot
 6. Leg geen sleutels buiten onder de deurmat of bloempot. Dit zijn echt geen
  ‘geheime plaatsen’
 7. Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen
 8. Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop geklommen kan worden weg
 9. Zet alarmsysteem aan

Terug naar projecten hoofdpagina